magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
„T” fák a pusztában
 
A pusztai kép első ránézésre nem sok látnivalót ad a laikus szemnek, pláne ha valaki hegyvidékhez szokott. Különösen igaz ez a nyári időszakra, hiszen élővilága nem túlságosan aktív, bár vannak olyan állatok akikkel már a műúton haladva találkozhatunk. Ezek a nappali ragadozó madarak az éjszaka aktív baglyokkal együtt rengeteg mezőgazdasági kártevőt, mezei pockot és rágcsálót fogyasztanak el.
   
 
Mivel a pusztában már kevés beülő hely van a ragadozó madaraknak, ezért az úgynevezett „T” fa segíti őket a sikeres táplálékfogásban, pihenésben. Szívesen használják ezt a 2-3 m magas ülőfát nemcsak egerészölyvek, hanem kék és vörösös vércsék, barna réti héják. Szemmel tudják tartani a környékbeli lucernásokat és bármely apró mozdulatra már szárnyra is kelnek és alkalmanként, a sikeres vadászat után ide ülnek vissza. Jóval kevesebb energiát takarítanak meg, ha kereső repülés helyett egy helyben ülve kémlelik a tájat. Különösen fontos ez a nagy hidegek idején, amikor a táplálék kevesebb, de a hideg és a szél az uralkodó.
 
Szükség van tehát ezen „T" fák meglétére, hiszen segítjük a ragadozó madarakat és közben biológiai rágcsálógyérítést végzünk különféle kemikáliák nélkül.
 
   
 
2018.01.04.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design