magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Álomba merültek az ürgék, a hörcsögök és a sünök
 
A Körös-Maros Nemzeti Parkban élő emlősök közül többen is mély téli álmot alszanak. A hörcsögök, az ürgék, a sünök, az egerek és a pelék is nyugovóra tértek.
   
 
A sünök és az apróbb rágcsálók gyakran választják telelőhelyül a talajt takaró vastagabb avart. Az egerek és a mogyorós pelék rendszerint az egész telet végigalusszák avarba épített kényelmes fészkükben.
 
Az ürgék szakaszosan alszanak földalatti járataikban. Amikor felébrednek, alaposan belakmároznak azokból a táplálékokból, amelyeket az ősz folyamán raktároztak el a járatok öblösebb üregeiben.
 
A mezei hörcsögök – melyeknek létszáma a szántóföldi művelés térhódítása, a gyakori talajmozgatás és a vegyszerezés miatt erősen megcsappant -, októbertől márciusig téli álmot alszanak. Időnként felébrednek, s olyankor táplálékot is vesznek magukhoz. Bőven van mit, ugyanis a hörcsögök köztudottan nagyon szorgalmas, gyűjtögető állatok és hatalmas raktárkészleteket halmoznak fel földalatti járataikban. Ősszel a betakarítás után megmaradt terményt kiválóan nyújtható, bővíthető pofazacskóikban hordják le a föld alá.
 
 
   
 
2017.12.27.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design