magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Természetvédelmi nyílt napok – 2018-ban is három helyszínen várjuk a látogatókat!
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság 2018-ban is három alkalommal szervez természetvédelmi nyílt napot. Május 12-én a dévaványai Túzokfesztiválra, május 19-én Biharugrára, a Bihari Táj Napjára, szeptember 15-én pedig Kardoskútra, a Fehértó Napjára várjuk az érdeklődőket.
   
 
Mindhárom nagy rendezvényünk célja, hogy megismertessük az adott táj természeti értékeit, s egyúttal bemutassuk a KMNPI természetvédelmi tevékenységét. Ezeken a napokon a látogatóknaka védett területeket, azok élővilágát más perspektívából is bemutatjuk, amelyekreaz év más időszakában nincs lehetőség. A rendezvények keretében sok mindenre lehetőség nyílik: szakvezetéses botanikai és madármegfigyelő túrák keretében megismerhetik a térség növény- és madárvilágát. Kiegészítő programként ragadozómadár-védelmi, valamint íjász-, és solymászbemutatókat tartunk.
 
A Túzokfesztiválon (Dévaványa) és a Fehértó Napján (Kardoskút) testközelből is megismerhetik a régi magyar háziállatokat: magyar szürke szarvasmarhákat, bivalyokat, racka és cigája juhokat. A Túzokfesztivál különlegessége, hogy ezen a napon a Túzokvédelmi Állomást és az ott folyó védelmi munkát is megtekinthetik az érdeklődők. A Bihari Táj Napján szakvezetéses túrák keretében ismerhetik meg a Biharugrai-halastavak madárvilágát, Kardoskúton pedig akár sétálhatnak is a szeptemberre már általában kiszáradó Fehér-tó szikes medrében.
 
A színpadon egész nap folklórműsor zajlik, a gyermekeket népi játszótér és kézműves foglalkozások várják, emellett pónilovaglásra is lehetőségük nyílik. A természetvédelmi nyílt napokhoz minden esetben kapcsolódik a kézműves és nemzeti parki termékek vására, melynek keretében megismerhetik és meg is vásárolhatják a helyi termelők különlegességeit, valamint a Nemzeti Parki Termék Védjeggyel ellátott termékeket. Egyebek mellett finom mézeket, sajtokat, lekvárokat, szörpöket, szürkemarha kolbászt, sőt még túzoksört is kóstolhatnak. Ebédre pedig a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szürkemarháiból készült ételekkel (gulyásleves, illetve pörkölt) várjuk vendégeinket.
 
Évről-évre igyekszünk gazdagítani a programkínálatot annak érdekében, hogy a távolabbi településekről érkező érdeklődők is megismerhessék a környék természeti értékeit. Ilyen újdonság például az interaktív elemekkel bővített Kardoskúti Madárvonulás Múzeuma.
 
Ne feledjék tehát: a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság 2018-ban is szeretettel várja Önöket a természetvédelmi nyílt napokra!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 
2018.01.01.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design