magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Keressen minket a Facebookon!
             
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Kultúrtörténeti értékek
Védett természeti területek

Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Elfoglalták téli vadászterületüket a nagy őrgébicsek
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén idén is szép számban telelnek nagy őrgébicsek. Gyakran láthatjuk őket, amint valamilyen magas pontról figyelik a tájat, lesnek a lehetséges zsákmányra.
   
 
A nagy őrgébics, népies nevén bábaszarka a legnagyobb termetű, hazánkban előforduló gébicsfaj. Téli vendég, fészkelését eddig csak a Szatmár-beregisíkon sikerült bizonyítani. A Körös-Maros Nemzeti Parkban telelő példányok Észak-Európából és Oroszország északi részeiről érkeznek hozzánk. Első hírnökeik általában már szeptemberben megjelennek.
 
Magányosan telelnek, mindegyik példány egy kisebb, 1-2 hektáros territóriumot tart fenn, s ha elegendő a táplálék, akkor éveken át ugyanoda tér vissza. A nyílt élőhelyeket kedveli, de időnként települések közelében is megtelepszik.
 
Könnyen összetéveszthető a hozzá nagyon hasonló, de jóval kisebb termetű kis őrgébiccsel. Megkülönböztetni leginkább a fekete szemsáv és a szárnyon lévő fekete sáv alapján lehet őket, amelyek a nagy őrgébicsnél lényegesen keskenyebbek.
 
A nagy őrgébics is tipikus vártamadár, azaz általában valamilyen kiemelkedő, magas pontról, bokrok tetejéről, villamos vezetékekről les zsákmányára. Másik vadászmódszere, amikor a vércséhez hasonlóan szitál a táplálkozó-területe fölött. A hazánkban telelő példányok itteni fő tápláléka a mezei pocok és a güzüegér, de alkalmanként kisebb énekesmadarakat is zsákmányolnak. Megszerzett táplálékukat a tövisszúró gébicshez hasonlóan néha hegyes tárgyakra, tövisekre szúrják fel.
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét tájegységében telente általában 15-20 nagy őrgébics territóriumot tartunk nyilván, számuk azonban valószínűleg ennél valamivel magasabb.
 
   
 
2017.11.23.
Programnaptár
Turisztikai Programajánló 2017
Kölcsönözhető kiállítások
 
Körösvölgyi Látogatóközpont
Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont
Hajrá magyar termék!
 
Bihari Madárvárta
Ködvirág Erdei Iskola
  
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design