magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Keressen minket a Facebookon!
             
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Élénkülő madárvonulás a Kis-Sárréten
 
Az elmúlt napokban megélénkült a madárvonulás a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén. A pusztai területeken és a Biharugrai-halastavak környékén egyaránt sokféle madárfajt figyelhetünk meg.
   
 
A pusztafoltokon az átlagosnál korábban jelentek meg a galambfélék népes csapatai. Három helyszínen összesen több mint 500 kék galambot láttunk, a legtöbbet Mezőgyán határában. Ők minden bizonnyal a közeli Erdélyi-szigethegységből érkeztek hozzánk, nálunk töltik az őszt és a telet. Csapatokba álltak az örvös galambok és gyülekeznek már a vadgerlék is. Utóbbiakból szintén Mezőgyán környékén figyeltünk meg egy 350 példányos csapatot.
 
A ragadozó madaraknál is egyre változatosabb a paletta. A vörös vércsék néha tízes csapatokban mutatkoznak a legelőkön, kaszálókon. Néhány napja beindult a hamvas rétihéják és a barna rétihéják vonulása, de volt már egy gatyásölyv-megfigyelésünk is, ami rendkívül korainak mondható. Az itt költő rétisas-párok mellett megjelent 6-8 fiatal rétisas, melyek közül az egyiket fióka korában Dévaványán műholdas jeladóval látták el. Megfigyeltünk egy szárnykrotáliával jelölt rétisast is.
 
A szalakóták, gyurgyalagok és a fehér gólyák idén a szokásosnál hamarább elhagyták a területet, valószínűleg az aszályból adódó táplálékhiány miatt. A fekete gólyák viszont itt vannak még, a Kivágási-legelőn mintegy 30 példányt látunk rendszeresen táplálkozni. Az éjszakákat egy közeli nyárfaerdőben töltik.
 
A parti madarak közül megfigyelhetők a kis és nagy pólingok néhány tíz példányos csapatai, melyek elsősorban a legelőterületeken táplálkoznak. A halastavakon a nagy godák és a bíbicek száma meghaladja az ötszáz példányt. Számuk az elkövetkező hetekben valószínűleg jelentősen növekszik majd, mivel megkezdődött a halastavak lecsapolása.
 
A nyári ludak egyre nagyobb csapatokban járnak ki a tarlókra táplálkozni. Létszámukból arra következtethetünk, hogy az itteni költőpárokon és fiókáikon kívül már máshonnan is érkeztek vonuló példányok.
 
 
 
 
 
   
 
2017.09.13.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design