magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Keressen minket a Facebookon!
             
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Érdekes növények is megfigyelhetők a Fehértó Napján, a szikes tómederben
 
2017. szeptember 16-án a Kardoskúti Fehér-tó medrének növényzetével is megismerkedhetnek, ha szombaton ellátogatnak a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett XVIII. Fehértó Napjára, és besétálnak a tómeder partjára.
   
  A Fehér-tó egy időszakosan kiszáradó szikes tó, mely ősz elejére általában kiszárad és az ilyenkor látható vakítóan fehér színű medréről kapta a nevét.
 

Nézzük, hogy milyen fajok is fordulnak elő a tómeder kiszáradt állapotában ilyenkor ősz elején.
 
 
 
 
Magyar sóballa (Suaeda pannonica): pannon bennszülött faj, mely a Kárpát-medencében él, főként hazánkban, de a környező országokban is előfordul. Elterjedési területe nagyobbrészt átfed az erősen lúgos kémhatású pannon szikes tavakkal. A libatopfélék családjába tartozó egyéves növény, keskeny 1-2,5 mm széles 1-4 cm hosszú, tompa csúcsú levelekkel. A húsos, szukkulens levelek a szélsőségesen sós termőhelyen a növény párologását csökkentik, a víz raktározását segítik elő.
 
 
A levelek fiatal korukban világos zöldek, később őszre vörösesbarna, majd elszáradt állapotában pedig feketés színűre változnak. A kiszáradt Fehér-tó mederben tömeges ilyenkor és a toronyból megfigyelhetjük nagy kiterjedésűfoltjait.
 
 
Hegyes bajuszpázsit (Crypsis aculeata): A pázsitfűfélék családjának a tagja. A hegyes bajuszpázsit a nevét a bajuszszerű virágzatáról kapta, a tómederben ilyenkor már elsárgult, talajon elfekvő hajtásait figyelhetjük meg. A Földközi-tenger medencéjétől a Belső-Ázsiai szikes termőhelyekig húzódik elterjedési területe. Hazánkban a szikes vízállások, szikes tavak kiszáradt medrében jelenik meg, többnyire a magyar sóballával együtt.
 
 
 
A tómeder szélén a bárányparéj (Camphorosma annua)
 
 
 
és a védett sziki ballagófű (Salsola soda) is megjelenik kisebb területeket borítva.
 
 
 
A tómeder keleti medencéjében a sziki nádas fordul elő legnagyobb területen, melyben a nádas alatt a sziki őszirózsa (Aster tripolium subsp. hungaricum ) lilás virágzatát is most figyelhetjük meg.
 
  
A tómeder többi részén a sziki mézpázsit (Puccinelia limosa) és a sziki zsióka (Bolboschoenus maritimus) alkot többé-kevésbé állandó kis foltokat.
 
Fotók: Sallainé Kapocsi Judit 

 

   
 
2017.09.12.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design