magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Keressen minket a Facebookon!
             
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Újra kizöldültek a Csanádi puszták gyepei
 
Az utóbbi hetekben több nagyobb zivatar és áztató eső is volt a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén. A csapadék hatására újra kizöldültek a szikes rétek, megsarjadtak a löszgyepek.
   
 
A nyár végi esők hatására a puszta új életre kelt. Az aszályos és kánikulai hőséget hozó nyár után végre megmozdul az élővilág. Az egyszikűek ilyenkor jellemzően megfakadnak. A szikesek esetében ez főként a réti ecsetpázsitot és a fehér tippant jelenti. Ami a kétszikűeket illeti, a szikes réteken kibontja virágait a magyar sóvirág. A löszgyepeken a barázdált és a pusztai csenkesz szokott megeredni és ilyenkor gyakran sarjúvirágzásba kezd a ligeti zsálya és a ebfojtó müge, ritkábban a koloncos legyezőfű és az osztrák zsálya is. Az idei szárazságnak köszönhetően a hasznos tisztesfű és a jakabnapi aggófű is most van csúcsvirágzásban. Ha a talaj kellőképpen átázik az őszi esőktől, akkor bújnak csak elő a vetővirágok. Bízunk benne, hogy némi további csapadék esetén talán megpillanthatjuk a sárga virágokat.
 
Az augusztusi esők a területek természetvédelmi élőhelykezelésére is jelentős hatással vannak, hiszen új legelők képződtek. A megsarjadó ecsetpázsit levélzete a talaj közelében van, így ha olyan területre mennek rá az állatok, amit korábban nem legeltek, akkor a régi, avaros füvet is elfogyasztják azért, hogy hozzájussanak az alatta megbújó friss, zöld hajtásokhoz. Ezzel megnyitják, letisztítják a területet, fokozva annak vitalitását. A következő évben nem csak tiszta kaszáló, vagy jó legelő lesz a területen, de kedvező költőhelyet találhatnak majd itt a bíbicek, a nagy godák és a piroslábú cankók. A löszgyepek avarosodásának megfékezésére is ez az egyik legjobb időszak, akár őszi tisztító kaszálásokkal vagy legeltetéssel. Továbbá fontos, hogy ahol szívesen legel, ezért sokat tartózkodik a legelő állat ott több lesz a trágya is, ami a terület növényei mellett a rovarvilága számára is létfontosságú. A rovaroknak pedig az őket fogyasztó pusztai énekesmadarak és más rovarevők örülnek leginkább. A ragadozó madarak is hasznot húznak a legeltetésből, mivel könnyebben észrevehetik a prédáikat az alacsonyabb gyepben.
 
 
 
 
A szabadjára eresztett gulya magától kifejezetten a jól sarjadó nagy kiterjedésű szikes
réteket választja legelésre. A fakó ürmösben  egyetlen állat sem legel.
 
 
 
Legeltetett és nem legeltetett szikes rét. A villanykarám vonalából készült kép jól illusztrálja hogyan ritkítja és frissíti fel a legelés a rétek ecsetpázsitos és sóvirágos gyepét.
 
 
   
 
2017.09.08.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design