magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Keressen minket a Facebookon!
             
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Ha kevés a rovar, kevesebb a fecske is
 
A Körös-Maros Nemzeti Park tájain egyre többfelé láthatjuk a villanypóznákon sorakozó, őszi vonulásra készülő fecskecsapatokat. Számuk azonban Európa-szerte drasztikusan lecsökkent az utóbbi évtized során.
   
 
Magyarországon három fecskefaj honos: a jellemzően falusias környezetben, állattartó telepeken fészkelő füsti fecske, a városokban élő molnárfecske és a folyók homokos partfalában költő partifecske. Idén egy új faj, a vörhenyes fecske is megjelent költőfajként. A füsti fecskék évente kétszer költenek, a molnárfecskék pedig három fészekaljat is felnevelnek.
 
Mindhárom fecskefaj hosszútávú vonuló, a Szaharától délre tölti a telet. Sőt, a füsti fecskék akár Dél-Afrikáig is elmennek, ezt bizonyítja, hogy ott találtak már Magyarországon gyűrűzött példányokat. A nagy út előtt legfontosabb feladatuk, hogy táplálékot, azaz erőt gyűjtsenek. Ilyenkor jelentős zsírréteget halmoznak fel a bőrük alatt, testtömegük mintegy 30 százalékkal megnövekszik.
 
Sajnálatos, hogy az utóbbi évtized során a térség más országaihoz hasonlóan Magyarországon is mintegy 30-50 százalékkal csökkent a fecskeállomány. Ennek elsődleges oka a megváltozott mezőgazdasági struktúra, az állattartó telepek sterilizálása, légymentesítése, továbbá a gyakori szúnyogirtások. A rovarállomány drasztikus csökkentésével a fecskék egyre kevesebb táplálékhoz jutnak, s így egyre kisebb az esélyük arra, hogy fiókáikat sikeresen felneveljék.
 
Az állománycsökkenést még az évenkénti többszöri költéssel sem tudják megállítani. A molnárfecskék esetében olyan apróságnak tűnő dolgok is akadályozzák az állomány stabil fennmaradását, mint például az, hogy ma már az épületeknél olyan műanyag alapú festékeket használnak az emberek, amelyeken nem tapad meg a sár, így a fecskék számára lehetetlenné válik a fészeképítés. Ráadásul, míg régen az emberek általában áldásnak tekintették, ha egy fecskepár fészket rakott a házukon, ma már sokan inkább leverik a fészket, hogy megóvják ingatlanjukat a piszoktól.
 
Az állománycsökkenés nemcsak a fecskéknél, hanem más rovarevő madaraknál is jelentős méreteket öltött. Az egykor madárdalos erdők sajnos egyre csendesebbé válnak.
 
 
 
 
 
 
   
 
2017.09.07.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design