magyar english
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa
 
Föld Napja 2018
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
XV. Őszrózsa Természetvédelmi Vetélkedő - 2018
 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Keressen minket a Facebookon!
             
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Kultúrtörténeti értékek
Védett természeti területek

MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Vadlúd körkép a Körös-Maros Nemzeti Parkból
 
Vadlúd fajaink az egyszem nyári lúd kivételével mind északi fajok, ősztől tavaszig, vonuláskor láthatóak nálunk.
   
 
Messze a leggyakoribb a nagy lilik, csapataikat színesítik a kis számban mutatkozó társfajok, amelyek elsősorban tengeri ludak, úgymint vörösnyakú lúd, apácalúd, örvös lúd. Nagy ritkán elő-elő kerül a nagy liliktől méretében és némileg testalkatában különböző, kipusztulás szélén álló kis lilik. Nyári ludak változó számban, a néhány tucattól a több százig terjedő mennyiségben mutatkoznak a nagy lilik csapatokhoz társulva.
 
A Körös-Maros Nemzeti Park vizes élőhelyei, szikes tavak, vízjárta gyepek, mocsarak, halastavak a legfontosabb szálláshelyeik a Dél-Tiszántúlon telelő, vonuló libacsapatoknak. Innen járnak ki a jószág által rövidre rágott gyepekre, megeredő vetésekre legelni, ugyanis a fűfélék zsenge zöld növényi részeit fogyasztják előszeretettel. Gyors anyagcseréjük folytán sokat esznek és isznak, ezért napjában többször is fordulnak a táplálkozó- és ivóhelyek között. Így érthetően a mindenkori hóborítás, a fagyott vizek határa szabják meg aktuális telelőterületük északi határát. A kemény fagyokkal kitartó havas időszakokban délebbre mozdulnak, ilyenkor eltűnnek pusztáinkról. Ezért nem, vagy csak ritkán kerültek szem elé januárban, a február eleji enyhüléssel pedig ismét nagy tömegben keresték fel kedvenc élőhelyeiket.
 
Hol és mennyi vadludat láthatunk most? Északról délfelé haladva, a Dévaványa környéki pusztákon mintegy 1500, a Kis-Sárréten a Begécsi halastavakon 6000-8000, a Kígyósi-pusztán 2500, a szentesi Fertőn 1000, míg a kardoskúti Fehér-tó környékén 3300 példányt lehet megfigyelni.
 
 
nyári lúd
 
vörösnyakú lúd
 
nagy lilik
 
kis lilik
   
 
2017.02.16.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design