magyar english
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa
 
Föld Napja 2018
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
XV. Őszrózsa Természetvédelmi Vetélkedő - 2018
 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Keressen minket a Facebookon!
             
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Kultúrtörténeti értékek
Védett természeti területek

MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Zsuzsanna-napi pacsirtacsalogató túra
 
A néphagyomány szerint Zsuzsanna napkor szólal meg először a pacsirta. A Körös-Maros Nemzeti Park Kígyósi-puszta részterületén ezen a napon pacsirtacsalogató túrára várjuk a természetbarátokat.
   
 
A találkozó helyszíne az szabadkígyósi sportpálya parkolója (É 46° 35’ 57,03” K 21° 05’ 01,33”), időpontja pedig február 19-én reggel 9.00 óra. Mivel a hétvégére az olvadás nyomán valószínűleg kiterjedt víztócsák alakulnak ki a pusztában, ezért mindenképpen hozzanak megfelelő lábbelit.
 
A népi megfigyelések szerint a mezei pacsirta február 19. tájékán száll fel először a magasba (olyan magasra, hogy szabad szemmel már alig látható) és ott énekelni kezd. Vasárnapi túránkon reményeink szerint mi is meghalljuk majd ezt a kedves, tavaszhozó éneket.
 
Természetesen a pacsirta hangja mellett a tél végi szikes puszta más hallani- és látnivalókat is tartogat számunkra. Nemcsak a Nagyerdőt járjuk be, hanem ez alkalommal a fokozottan védett területekre is ellátogatunk. A kiterjedt pusztai vízállásokon várhatóan több ezres példányszámban láthatunk tavaszi vonulásban lévő vadrécéket, vadludakat és a területen áthaladó ragadozómadarakat, köztük az egész évben megfigyelhető egerészölyvek rokonait, a gatyás ölyveket, s kis szerencsével sasokkal is találkozhatunk. Érdemes tehát távcsövet hozni, így még pontosabban tudjuk számbavenni, milyen madárfajokkal találkozunk a pusztában.
 
A mintegy 10 kilométeres túrára 5-6 órát szánunk, így várhatóan délután 3 óráig tart a kirándulás, melynek részvételi díja 480 forint.

 
Bővebb információkat Boldog Gusztáv természetvédelmi őrkerület-vezetőtől kérhetnek a +36 30 475 1777-es telefonszámon.
 
 
 
   
 
2017.02.14.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design