magyar english
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa
 
Föld Napja 2018
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
XV. Őszrózsa Természetvédelmi Vetélkedő - 2018
 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Keressen minket a Facebookon!
             
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Kultúrtörténeti értékek
Védett természeti területek

MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Még jobb állapotba kerülnek a pusztai élőhelyek Dévaványán
 
A pusztai élőhelyek kezelését legeltetéssel tudjuk a leghatékonyabban biztosítani, hogy különleges természeti értékeink, mint a túzok, a parlagi sas, a kerecsensólyom, vagy a kék vércse megfelelő élettereit fenntarthassuk.
   
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésében tartott magyar szürkemarha és házi bivaly állomány jelentős része Dévaványa mellett, Réhelyen él. Ezeknek az állatoknak nemcsak a génmegőrzése, hanem a velük folytatott természetvédelmi kezelés is az Igazgatóság egyik kiemelt feladata.
 
A most kezdődő „Pusztai élőhelyek fejlesztése Dévaványa térségében” című Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program csaknem 800 millió forint vissza nem térítendő, európai uniós támogatást biztosít a legeltetéses állattartás infrastruktúrájának fejlesztésére. A projekt megvalósítása a pusztai élőhelyek minőségének javítására, a legeltetett területek bővítésére, az állatállomány jobb életkörülményeinek létrehozására irányul.
 
A Réhelyi Látogatóközpontban február 10-én megtartott sajtótájékoztatón dr. Tirják László, a KMNPI igazgatója elmondta: jelenleg a hazai nemzeti parkok közül a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében található a régi magyar háziállatfajták közül a magyar szürke szarvasmarha tinó állomány legnagyobb része és a génmegőrzést szolgáló tehénállomány jelentős része is. Összesen 2500 szürke szarvasmarha, 200 házi bivaly, valamint több száz racka- és cigája van az Igazgatóság kezelésében.
 
A projekt keretében az állatok téli tartási helyének fejlesztése valósul meg. A karámok nemcsak korszerűek és megfelelő nagyságúak lesznek, hanem építészeti szempontból is jelentős értéket képviselnek majd, a tervek ugyanis a Makovecz Imre nevével fémjelzett mérnöki irodában készülnek. A szürke szarvasmarhák számára egy 400 egyed befogadására alkalmas, 4500 négyzetméteres szárnyék épül, a bivalyok pedig 200 férőhelyes, 1800 négyzetméteres karámot kapnak.
 
A beruházás részét képezik a különböző kiszolgáló funkciókat ellátó épületek, mint a gépszín, a kútház, a tűzivíz-tároló, trágyatároló, valamint az új épületkomplexum belső úthálózatának és közműveinek kiépítése.
 
A „Pusztai élőhelyek fejlesztése Dévaványa térségében” elnevezésű projektet bemutató sajtótájékoztatót megtisztelte jelenlétével Valánszki Róbert, Dévaványa polgármestere és Dankó Béla országgyűlési képviselő is. Valánszki Róbert elmondta: az önkormányzat egy nyertes pályázatának köszönhetően hamarosan új kerékpárút épül, amely a vasúti töltés mentén a város határától a KMNPI Réhelyi Látogatóközpontjába vezet majd. Dankó Béla hangsúlyozta, hogy Békés megye nagyon jól szerepelt a KEHOP-pályázatokon, ugyanis a 28,8 milliárd forintos keretből 2,3 milliárd forintot sikerült elnyerni.
 
 
 
   
 
2017.02.13.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design