magyar english
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa
 
Föld Napja 2018
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
XV. Őszrózsa Természetvédelmi Vetélkedő - 2018
 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Keressen minket a Facebookon!
             
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Kultúrtörténeti értékek
Védett természeti területek

MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Megújul a dévaványai Túzokvédelmi Mintaterület
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság egy nyertes pályázatnak köszönhetően több mint 220 millió forintot fordíthat a 400 hektáros dévaványai Túzokvédelmi Mintaterület fejlesztésére.
   
 
A projekt részleteit ma délután, sajtótájékoztató keretében ismertették a Réhelyi Látogatóközpontban. Az eseményen részt vett Dankó Béla, a térség országgyűlési képviselője, Valánszki Róbert, Dévaványa polgármestere és dr. Tirják László, a KMNPI igazgatója.
 
Valánszki Róbert hangsúlyozta, hogy a nemzeti park fontos szerepet tölt be a város életében, annak szerves részét képezi. Növeli a városba irányuló turizmust s az ebből származó idegenforgalmi adót és számos dévaványai munkavállalót foglalkoztat.
 
Dankó Béla országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a természetvédelem szerepe a jövőben várhatóan tovább növekszik, egyre nagyobb lesz az igény az egészséges környezetben megtermelt élelmiszerek iránt. A kormány ebben az Európai uniós pénzügyi ciklusban 3,1 milliárd forintot biztosít természetvédelmi célokra. Ez az összeg 500 millió forinttal meghaladja az előző ciklus forrásait.
 
Dr. Tirják László, a KMNPI igazgatója ismertette „A Körös-Maros Nemzeti Park túzokkíméleti magterületének fejlesztése a túzok tradicionális élőhelyén, Észak-Békésben” elnevezésű nyertes KEHOP-pályázat részleteit. Hangsúlyozta, hogy a hazai túzokállomány 40 százaléka (több mint 500 egyed) Dévaványa térségében él, ezért is van nagy jelentősége ennek a projektnek. A 400 hektáros Túzokvédelmi Mintaterületen eddig 138 mentett túzok repatriálása történt meg. A terület nagy részén (mintegy 270 hektáron) gyep van, a többin pedig kisparcellásan lucernát és őszi káposzta repcét termesztenek.
 
Az idén szeptemberben kezdődő és 2019. november 30-ig tartó fejlesztés keretében 8227 méter hosszon kicserélik a mintaterületet körbevevő kerítést, amely megvédi a fiatal madarakat a szőrmés ragadozóktól. A korábbi három helyett öt kaput építenek be. A kihelyezett madarak biztonságos vízellátása érdekében egy kutat is fúrnak. A déli oldalon zárt megfigyelőtorony épül, ahonnan a szakemberek megfigyelhetik, nyomon követhetik Európa legnagyobb röpképes madarainak mindennapi életét.
 
– A beruházás fontos célja az is, hogy visszaállítsuk az eredeti pusztai tájat. Ennek érdekében megszüntetjük a tájat zavaróan megbontó, használaton kívüli töltéseket és csatornákat. Ez összesen 2700 méternyi gátat és 2400 méternyi csatornát érint – hangsúlyozta az igazgató.
 
 
 
   
 
2017.02.10.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design