magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Új aranyfürt termőhelyet találtunk Szeghalom határában
 
 
Új aranyfürt termőhelyre bukkantak munkatársaink a Dévaványai-Ecsegi puszták területi egységen. Az 52 töves állomány a Szeghalom Sziget elnevezésű határrészen díszíti a pusztát.
   
 
Az aranyfürt az őszirózsák nemzetségébe tartozó, citromsárga virágú növény. Fészekvirágzatában csak csöves virágok vannak, s mivel több tőcsoport van egymás közelében, ezért a virágok szinte aranyfürtszerűnek látszanak, talán innen az elnevezése is. Hasonló méretű, mint rokonfaja, a szintén most virágzó réti, vagy más néven pettyegetett őszirózsa, de annál lényegesen ritkábban fordul elő térségünkben.
 
Nemzeti parkunkban a most megtalált állományon kívül mindössze három helyen – Bélmegyeren, a Kígyósi-pusztán és a Kis-Sárréten – találkozhatunk kisebb állományaival. Főként sziki erdőspusztarét társulásban fordul elő. Ezeket a társulásokat a védett réti őszirózsa és a szintén védett sziki kocsord egyedei alkotják, kísérő fajként jelenhet meg az aranyfürt.
 
Valaha – még a folyószabályozások előtt –, az aranyfürt elsősorban az ártérperemi helyzetben lévő sziki tölgyesek tisztásainak jellemző növénye volt. Mára az erdők eltűnésével szikes pusztai környezetben is megtalálhatók állományai.
 
 
 
 
 
 
   
 
2014.10.17.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design